Bijtelling bij een elektrische auto

Overgestapt op een elektrische auto? Bent u in de loop van het jaar 2013 elektrisch gaan rijden of juist gestopt dan kan toch bijtelling voor privé gebruik aan de orde zijn.

Stel u rijdt tot 1 augustus in een auto met 25% bijtelling en vanwege een sluitende kilometeradministratie vindt er geen bijtelling plaats (het aantal privé kilometers is minder dan 290) en vanaf 1 augustus heeft u de beschikking over een elektrische auto met 0% bijtelling (of 7% in dit jaar). Vanwege de 0% besluit u geen kilometers meer bij te houden want een bijtelling van 0% is per saldo toch nul.

Het probleem dat hier ontstaat is dat u nu niet meer kunt aantonen dat u over het gehele jaar minder dan 500 kilometer privé heeft gereden! U hield immers alleen de kilometers bij over de periode januari tot en met juli van dat jaar. Het vervelende gevolg is dat er toch bijtelling plaats moet vinden over de periode tot 1 augustus ondanks de over deze periode bijgehouden kilometeradministratie. Auto’s met 0% bijtelling gingen vorig jaar als warme broodjes over de toonbank maar helaas blijkt dat de kilometeradministratie net zo snel de vriezer in ging.

Het is dus zaak om de kilometeradministratie voor het gehele jaar goed op orde te hebben om bijtelling over de andere auto te voorkomen.

Auto